Dyslexie en leesproblemen

De voordelen van een Davis® dyslexie training bij Praktijk Neele Utrecht:

Niet meer keer op keer dezelfde fouten en onzekerheden

Je leert om oude, soms onbewuste, verwarring op te lossen. Blanco's in je kennis worden ingevuld op een manier die past bij jouw manier van leren: beeldend. Het is ineens mogelijk om veel vooruitgang te boeken.

Ontspannen werken in plaats van (over)concentratie

Je leert om je aandacht bij je werk te houden zonder je daar hard voor te hoeven concentreren. Met behulp van oriëntatietechnieken heb je rust in je hoofd en heb je aan het eind van de dag meer energie over.

Meekomen op school, studie en werk

Je leert hoe je gebruik kan maken van jouw manier van denken tijdens lezen en leren. Je kan informatie makkelijker eigen maken en je onthoud het ook echt! Nooit meer dezelfde pagina meerdere keren achter elkaar moeten lezen omdat de informatie maar niet binnenkomt.

Hoe werkt het?

Dyslexie, beelddenken en informatieverwerking

Iedereen verwerkt informatie op zijn eigen manier. De meeste mensen denken voornamelijk in woorden. Een kleiner deel van de bevolking denkt met name in beelden; dit noemen we beelddenkers. Mensen met dyslexie zijn beelddenkers.

Als beelddenker los je verwarring anders op dan een woorddenker. Je gebruikt je beelden. In gedachte bekijk je je beelden van alle kanten. Soms wordt de verwarring niet opgelost. Je blijft dan hangen in je verwarring. Je bent gedesoriënteerd. Tijdens dit moment vervormt je waarneming. Informatie wordt niet meer goed verwerkt door je hersenen. Het gevolg? Je ziet bijvoorbeeld de letters over de pagina dansen of verstaat niet meer goed wat anderen tegen je zeggen. Je voelt je verward en onzeker. Hierdoor ga je fouten maken en raak je nog meer in verwarring.

Draaiende letters door dyslexie

 

Oriënteren - oplossing voor dyslexie en leesproblemen

Je leren oriënteren is een van de belangrijkste gereedschappen van de Davis-methode. Goed georiënteerd zijn is niets bijzonders. Je kan het zien als ontspannen focus: een natuurlijke geestestoestand. Oriëntatie zorgt ervoor dat je je aandacht ergens op kan richten, kan leren en communiceren. Dit leer je al als klein kind. Jezelf oriënteren is zo natuurlijk dat je je er niet bewust van bent dat je het doet.
Mensen met dyslexie raken onbewust hun oriëntatie kwijt door bijvoorbeeld lezen of schrijven. Door deze desoriëntatie te voorkomen of weg te nemen leer je om te gaan met je leesproblemen. Tijdens een Davis-counseling leer je om desoriëntatie te herkennen en om te zetten in oriëntatie.

Verwarring wegnemen

Sommige woorden of symbolen hebben geen duidelijk beeld. Denk aan woorden zoals: de, een, zullen en als. Deze woorden zijn verwarrend zijn voor beelddenkers: ze leveren een blanco plaatje op tijdens het lezen. Het wegnemen van oorzaken van verwarring is een belangrijke stap. Je maakt bijvoorbeeld driedimensionale beelden van woorden en symbolen waar je geen beeld van hebt. Hiervoor gebruik je klei. Een beeld dat je zelf gemaakt hebt, kan je met behulp van oriëntatie gemakkelijk onthouden.

Talenten inzetten

Je gebruikt je beelddenken om informatie makkelijker te onthouden en later te kunnen toepassen. Dit is heel makkelijk, zolang je maar georiënteerd bent. Je leert hoe je bijvoorbeeld spellingsregels of de rode draad uit een verhaal kunt visualiseren. Na de training kan je deze technieken toepassen zodra je wat nieuws gaat leren.

Dyslexie training bij Praktijk Neele in Utrecht

Wil je meer weten over wat een training met de Davis-methode voor dyslexie kan betekenen? Neem dan nu contact met me op. De trainingen worden in Utrecht gegeven. 

Nog aan het twijfelen? Lees wat volwassenen en kinderen aan hun training hebben gehad.

Stel nu je vragen over dyslexie en leesproblemen