Davis®-methodeRon Davis

De Davis®-methode is ontwikkeld door Ron Davis. Tot zijn 38e had hij zo veel last van zijn dyslexie dat hij nauwelijks kon lezen. Ron ontdekte dat zijn symptomen soms verergerden. De wetenschapper in hem werd nieuwsgierig. Hij was altijd verteld dat zijn dyslexie veroorzaakt werd door een hersendefect. Een defect zou echter altijd hetzelfde resultaat moeten geven. Hij ging op zoek of er iets was wat hij zelf in zijn gedachten deed wat de symptomen erger maakte en of er dan ook iets zou zijn wat zijn leesproblemen zou verminderen.

De ontdekking

Ron Davis ontdekte iets wat we nu oriëntatie noemen. Oriëntatie zorgt ervoor dat informatie goed door je hersenen verwerkt wordt. Dit zorgde ervoor dat Ron de letters en woorden goed kon waarnemen. Voor deze ontdekking plakten de letters allemaal aan elkaar vast, waardoor lezen altijd ontdekken was waar het ene woord eindigde en het andere begon of zelfs waar de ene letter eindigde en de ander begon. Voor het eerst kon Ron een heel boek lezen in één dag.

Programma’s voor dyslexie, dyscalculie, ADHD en autisme

Om andere mensen ook te kunnen helpen, heeft Ron Davis de Reading Research Council opgericht. Hij werkte daarin samen met pedagogen, psychologen, artsen en andere wetenschappers. Ron ontwikkelde de technieken die we nu gebruiken om niet alleen dyslexie, maar ook dyscalculie en ADHD aan te pakken. De Davis-technieken maken gebruik van het natuurlijke talent om in beelden te denken.

Later is er ook een uitgebreid programma ontwikkeld voor autisme.