Spelling en beelddenkers

Woorden goed kunnen spellen, lastig hoor. Naast allerlei spellingsregels zijn er heel veel uitzonderingen en ‘weetwoorden’. Is het ei of ij? Ou of au?

Spellingproblemen en dyslexie

De meeste kinderen leren het in verloop van tijd wel door veel te schrijven en te lezen. Heb je dyslexie? Dan is het veel lastiger. Tijdens het lezen en schrijven ben je vaak gedesoriënteerd en komt de informatie niet of zelfs verkeerd binnen; de weetwoorden blijven daarom veel langer lastig.

Goed leren spellen vraagt veel herhaling met de nodige frustratie en concentratie voor beelddenkers met dyslexie. Het kan anders! Met de Davis-gereedschappen kan je leren om informatie makkelijker en ontspannen goed binnen te laten komen. Met klei kan je beelden maken om spellingsregels beter te begrijpen en je kan leren om je beelddenken in te zetten om weetwoorden te onthouden. Het is dan weer mogelijk om vooruitgang te boeken.

Onafhankelijk onderzoek dyslexie

In een onafhankelijk onderzoek is de vooruitgang van een negenjarige leerling op speciaal onderwijs onderzocht. De leerling gebruikte succesvol een aangepaste vorm van Davis Symbol Mastery om zijn spelling te verbeteren:

Dylynn clearly was able to consistently spell words for which he had performed the Davis procedure whereas before he had very low achievement levels with those words. He also seemed to develop a sense of ownership over his learning of spelling words. He consistently worked hard and demonstrated creativity in his drawings and clay formations of the words.

(Vertaling: Dylynn was in staat om consequent woorden te spellen waarvoor hij de Davis procedure had uitgevoerd, terwijl hij daarvoor een zeer laag prestatieniveau met die woorden had. Hij leek ook een gevoel van eigenaarschap te ontwikkelen over het leren van de spelling van deze woorden. Hij werkte consequent hard en demonstreerde creativiteit in zijn tekeningen en kleimodellen van de woorden.)

Zelf beter spellen?

Wil je ook beter leren spellen? Neem dan contact op met mij voor een Davis-training voor dyslexie in Utrecht of stel je vraag hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *