ADHD en ADD

De voordelen van een Davis® AD(H)D training bij Praktijk Neele Utrecht:

Niet langer in de problemen omdat je situaties niet overziet
Een training helpt je om de concepten oorzaak en gevolg volledig eigen te maken en toe te passen in het dagelijkse leven. Je kan dan bewust kiezen om dingen wel of niet te doen en voorspellen wat het gevolg zal zijn.
Je hebt zelf controle over je energieniveau
Met behulp van de Davis-technieken kan je rust in je hoofd hebben. Tijdens de training leer je daarnaast om eenvoudig je energie aan te passen aan je taak. Je kan nu zelf de keuze maken om je rustig of druk te voelen.
Je kan beter functioneren op school of je werk
Met behulp van Davis-technieken heb je meer rust in je hoofd en kan je jezelf beter verwoorden. Het eigen maken van concepten zoals tijd en orde-wanorde helpen bij kunnen plannen en ordenen. Geen stress meer omdat je altijd alles op het laatste moment moet doen.

Hoe werkt het?

Wat is ADHD?

ADHD staat voor "Attention Deficit Hyperactivity Disorder". Het betekent dat je moeite hebt om je aandacht ergens bij te houden en hyperactief bent. Vaak wordt er gesproken over een aandachtstekort, maar in werkelijkheid is de ADHD'er snel afgeleid; de aandacht wordt snel ergens anders op gericht. Door een slecht overzicht op oorzaak en gevolg worden soms impulsieve en ondoordachte beslissingen genomen. ADD'ers hebben ditzelfde probleem, maar zijn vaak dromerig in plaats van hyperactief.

Oorzaak: desoriëntatie

AD(H)D ontstaat bij beelddenkers en wordt veroorzaakt door regelmatige, langdurige desoriëntatie. Desoriëntatie vervormt de waarneming. Als je regelmatig en langdurig gedesoriënteerd bent, komen belangrijke (levens)lessen niet of verkeerd binnen. Het gevolg? Er ontstaan geen of verkeerde beelden van concepten als verandering, oorzaak, gevolg, orde en wanorde. Deze concepten heb je nodig om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Desoriëntatie verwart ook je tijdsbesef en verstoort je energieniveau. Het gevolg hiervan? Je bent vaak te laat en anderen vinden je te druk.

Verwarring

Hoe zit je leven in elkaar als je het verband tussen oorzaak en gevolg vaak niet ziet? Je doet iets (verkeerd) en iemand wordt boos op je. Maar waarom? Je kan niet overzien dat jouw eigen gedrag er iets mee te maken heeft. In jouw belevenis lijkt het alsof mensen zomaar boos op je worden. Het voelt heel onterecht. Aangezien je niet kan overzien wat jouw aandeel er in is, doe je de volgende keer weer hetzelfde.

Behandeling en training voor ADHD'ers

De eerste stap in het aanpakken van ADHD is daarom ook het leren herkennen van desoriëntatie en vervolgens zelf actief leren oriënteren. Een veel gehoorde reactie op oriëntatie is: ‘Het geeft me veel rust in mijn hoofd’. Een ADHD’er kan door oriëntatie zijn aandacht er beter bij houden en de gedachtechaos laten verdwijnen. Met behulp van een energiemeter leer je om je energieniveau aan te passen aan waar je mee bezig bent. Je hebt dan rust in je hoofd en je kan je aandacht goed bij je werk houden, zonder het gebruik van medicijnen!

ADHD concepten

Tijdens een Davis®-counseling voor ADHD ga je aan de slag met de concepten: verandering, consequentie, tijd, volgorde en orde en wanorde. Je maakt een kleibeeld. Daarna ga je het concept in de wereld om je heen ontdekken en toepassen.

  • Verandering: een klein plantje wordt een bloem.
    Iets wordt iets anders

Wil je weten wat een ADHD training voor jou kan betekenen?

Neem contact op met counselor Els Neele voor een ADHD training in Utrecht.

Of bekijk wat Marlein aan haar training heeft gehad.

 

Stel nu je vragen over A(D)HD en aandachtsproblemen